Čo si prečítať alebo pozrieť, keď má Dickens narodeniny: najlepšie romány a filmové adaptácie

6. februára 2020

Charles Dickens je jeden z najvýznamnejších, najúspešnejších a najmilovanejších autorov 19. storočia. Jeho príbehy sú plné láskavosti, humoru a ľudskosti, a práve vďaka tomu sú ideálnymi námetmi pre film a televíziu. Od roku 1911, kedy vznikla prvá filmová adaptácia románu David Copperfield, už bolo natočených alebo opäť spracovaných viac, ako 70 (!) filmov a televíznych seriálov na motívy románov tohto britského spisovateľa. A keď už si pripomíname výročie Dickensovho narodenia, poďme si pripomenúť aj jeho najvýznamnejšie diela a filmové adaptácie z poslednej doby.

Vianočná koleda

Trošku smutný, ale poučný príbeh so šťastným koncom inšpiroval mnoho režisérov a animátorov, ktorí z neho urobili skutočne majstrovské diela. Z posledných verzií stojí za zmienku nádherný animovaný film Roberta Zemeckise s Jimom Carreym, Gary Oldmanom a Colinom Firthom. A nesmieme zabudnúť ani na najnovší počin BBC - mierne ponurú mini-sériu, v ktorej si hlavnú úlohu zahral Guy Pearce. Tvorcovia sa často odchyľujú od originálu, ich projekty sú potom o to vzrušujúcejšie.

Nadějné vyhlídky

Strhujúci román o dedinskom chlapcovi, ktorý zrazu prišiel k bohatstvu a luxusnému životu v Londýne. Hrdina však bude musieť pochopiť, že ani tie najväčšie hromady peňazí nedokážu premeniť zlého a sebeckého človeka na dobrého. Román „Nadějné vyhlídky” sa dobre číta od prvej až po poslednú stránku. A čo sa týka spracovania pre plátna a obrazovky, potom by ste mali venovať pozornosť rovnomennému televíznemu seriálu z roku 2011, ktorý sa pýši mnohými prestížnymi cenami, vrátane 4 cien Emmy a 3 BAFTA.

David Copperfield

Úžasná kniha plná dobrodružstiev a humoru, o ktorej sám Dickens vyhlásil, že obsahuje najviac autobiografických prvkov. Príbeh mladého muža, ktorý aj napriek všetkým problémom nestráca optimizmus a vieru vo vlastnú silu. Je to pravdepodobne najobľúbenejší Dickensov román, ktorý bol natočený azda tisíckrát. My vám však odporúčame televízny film z roku 1999, kde mladého hrdinu stvárnil Daniel Radcliff.

Oliver Twist

Olivera len ťažko môžeme nazvať šťastným: jeho matka zomrela pri pôrode a v sirotinci musí znášať neustály hlad a šikanovanie. Chlapec sa rozhodne utiecť, ale Londýn je drsný a nevľúdny. Pokiaľ tento výnimočný príbeh nepoznáte, máte práve teraz skvelú príležitosť zaobstarať si román „Oliver Twist” a začítať sa do tohto úžasného a nestarnúceho dobrodružstva. Keď knižku dočítate, pustite si filmovú adaptáciu BBC z roku 2007, ktorá získala dve ceny BAFTA.

Malá Dorritka

Možnože najkontroverznejšia kniha autora, ktorú mnohí kritizovali pre komplikovanosť a nedostatok humoru. Aj napriek tomu však velikáni ako Bernard Shaw a Dostojevský tento román obdivovali. Dickens v ňom znovu vykreslil všetky nedostatky britskej spoločnosti 19. storočia. Kniha čitateľov fascinuje a zápletka si vás získa hneď od prvej stránky. Ducha románu vynikajúco zachytili tvorcovia rovnomenného seriálu, v ktorom hlavné roly hrajú Claire Foyová a Matthew Macfadyen. Projekt bol nominovaný na Zlatý glóbus a ceny BAFTA, zároveň získal sedem cien Emmy.

Bonus: Dickensian

Britský televízny seriál z rokov 2015-2016, založený nie len na jednom konkrétnom románe, ale na celom Dickensovom literárnom diele! Známe postavy z rôznych kníh ožívajú v majstrovsky stvárnenom Londýne 19. storočia. Ich osudy sú úžasne prepojené, divák sa dozvie mnoho tajomstiev a dostane odpovede na otázky, ktoré vyvstali po prečítaní románov. Well done, BBC! Toto je skutočný darček pre všetkých milovníkov Dickensa.

Narodeniny Charlesa Dickensa sú vynikajúca príležitosť prečítať si niektoré príbehy tohto obľúbeného britského spisovateľa na elektronickej čítačke PocketBook, ktorá je šetrná k očiam. Do pamäti zariadenia sa zmestia tisíce kníh, kľudne aj všetky romány od Dickensa v elektronických alebo zvukových formátoch!

späť
Aa HD