Vodoodolná čítačka e-kníh s IPX7 alebo IPX8: ako dobre je vaše zariadenie chránené?

28. júla 2022

Viete si predstaviť leto bez dovolenky snov niekde pri vode? Alebo bez dobrej knihy? Na radosť všetkých milovníkov čítania v exteriéri sú pred účinkami vody podľa štandardu IPX8 chránené tri aktuálne modely PocketBook: PocketBook Touch HD 3, PocketBook InkPad 3 Pro a PocketBook Era.

Ale čo znamenajú tieto písmená a čísla v „IPX8“, môže sa čítačka e-kníh skutočne ponoriť do vane alebo bazéna, a prečo plávanie s čítačkou e-kníh v mori nie je najlepší nápad? Odpovede na tieto a mnoho ďalších otázok na vás čakajú v tomto článku!

Štandardy ochrany IP – aké sú a pred čím chránia vaše zariadenie?

IP alebo Ingress Protection je medzinárodný štandard na ochranu vášho zariadenia pred pevnými časticami a kvapalinami. Inak povedané, ukazuje, ako je vaša čítačka e-kníh chránená pred prachom, nečistotami a vodou.

Po prvých dvoch písmenách IP nasledujú ďalšie dva znaky: čísla alebo písmeno X. Napríklad IP20 alebo IPX8.

  • Prvé číslo (0 – 6) označuje úroveň ochrany pred pevnými časticami.
  • Druhé číslo (0 – 9) označuje úroveň ochrany pred vodou.
  • Ak je číslo nahradené písmenom X, znamená to, že zariadenie nebolo testované na odolnosť voči prachu alebo vode.

Ako vidíte, všetko je to veľmi jednoduché! Ak je napríklad úroveň ochrany zariadenia IP20, znamená to, že sa nemusí obávať pevných častíc väčších než 12,5 mm, ale nie je chránené pred vodou. Ak výrobcovia uvádzajú ochranu podľa štandardu IPX8 – znamená to, že zariadenie je vodotesné, ale neboli vykonané testy na jeho ochranu pred nečistotami a prachom.

Ďalšie informácie o význame každej číslice kódu IP nájdete na webovej stránke Medzinárodnej elektrotechnickej komisie. https://www.iec.ch/ip-ratings

IPX7 a IPX8 – aký je medzi nimi rozdiel?

Ako vidíte, existuje veľa variantov ochrany IP, ale pozrime sa na dva z nich, ktoré sú pre čítačky e-kníh najrelevantnejšie – IPX7 a IPX8.

Oba kódy označujú odolnosť čítačky e-kníh voči vode: zariadenie odolá ponoreniu do sladkej vody a naďalej vám bude prinášať radosť z pohodlného a bezpečného čítania. Jediný rozdiel medzi IPX7 a IPX8 je hĺbka ponorenia a čas, ktorý môže zariadenie stráviť pod vodou.

  • Zariadenie s ochranou IPX7 odolá ponoreniu do sladkej vody do hĺbky 1 metra až na 30 minút.
  • Zariadenie s ochranou IPX8 zvládne ponorenie do sladkej vody do hĺbky vyše 1 metra a na viac než 30 minút. Neexistujú tu jasné údaje ako pri IPX7, takže každý výrobca môže nezávisle určiť maximálnu úroveň ponorenia pre zariadenie. Hlavné je, že to musí byť hlbšie ako 1 meter. Znamená to, že nie všetky zariadenia s ochranou IPX8 môžu vykazovať presne rovnakú úroveň odolnosti voči vode. Čítačky e-kníh PocketBook s ochranou IPX8 odolajú ponoreniu do sladkej vody do hĺbky 2 metrov až na 60 minút.

Stane sa niečo, ak sa vodotesná čítačka e-kníh ponorí do mora?

Ak ste toto leto plánovali spojiť potápanie sa v mori s čítaním pod vodou – nemáme pre vás dobrú správu. Každá ochrana pred kvapalinami podľa štandardu IP sa vzťahuje len na sladkú vodu bez škodlivých nečistôt a solí. Inak povedané, žiadny výrobca nezaručuje použiteľnosť vodotesnej čítačky e-kníh po ponorení do morskej vody.

Prečo je vodotesná čítačka e-kníh skvelý nápad?

Už ste niekedy stáli s papierovou knihou na silnom daždi? Alebo vám, povedzme, spadla do vody, keď ste sa kúpali? Ak áno, tak už viete, že v takom prípade budete musieť na určitý čas na čítanie zabudnúť, alebo si dokonca budete musieť kúpiť novú knihu. Vodotesná čítačka e-kníh PocketBook prežije aj silný lejak, ponorenie do vane alebo zoznámenie sa s fľašou vody, ktorá sa vám náhodou otvorí v taške.

Ak radi čítate nielen doma, ale aj v prírode, na výletoch a na dovolenkách, odporúčame vám vybrať si jedno z vodotesných zariadení PocketBook, pri ktorom sa so svojím obľúbeným románom nebudete musieť rozlúčiť ani vtedy, keď vám zariadenie spadne do vody.

späť
Aa HD