Jarné inšpirácie: 8 skvelých autoriek a ich najlepšie knihy

5. marca 2020

Začiatok jari nám každoročne prináša nielen dlho očakávané zlepšenie počasia, slnko a lepšiu náladu, ale aj jeden krásny sviatok. Reč je samozrejme o 8. marci - Medzinárodnom dni žien. Poďme si pri tejto príležitosti pripomenúť osem talentovaných a úspešných autoriek, ktorých knihy sa predávajú v miliónových nákladoch a menia osudy čitateľov z celého sveta.

Jane Austenová

V dnešnej dobe sa to môže zdať divné alebo dokonca nepravdepodobné, ale jedna z najvýznamnejších autoriek všetkých čias bola príliš hanblivá na to, aby sa pod svoje romány podpisovala vlastným menom. Faktom je, že v 18. a 19. storočí nebolo vhodné, aby sa žena zapojila do literárnych (a vlastne akýchkoľvek ďalších) aktivít, takže svet spoznal meno Jane Austenovej až po jej smrti.

Čo si prečítať:

Pýcha a predsudok

Bezpochyby jeden z najväčších klasických románov 19. storočia. Mimoriadny príbeh, ktorý poslúžil nespočetnekrát ako predloha pre filmy a televízne seriály, ale stal sa základom aj pre iný slávny román - “Denník Bridget Jonesovej“.

J.K. Rowlingová

Úspech Joanne Rowlingovej sa podobá jednej z jej slávnych rozprávok: vydavatelia ju veľakrát odmietli, k tomu sa pridalo nepochopenie zo strany priateľov, ale napriek tomu sa nakoniec dostavil bezprecedentný úspech, multimiliónová fanúšikovská základňa a status vôbec prvého spisovateľa, ktorý zarobil miliardu dolárov. Čo k tomu ešte dodať? Tomu sa skrátka vraví mágia.

Čo si prečítať:

Prázdne miesto

Rowlingovej knihy sú samozrejme spojené predovšetkým so svetom Harryho Pottera, ale o to zaujímavejšie je pozrieť sa na autorkin talent ešte z inej strany. “Prázdne miesto“ je pomerne vyspelý román o komplikovanom živote v malom provinčnom meste. Navyše tu nenájdete žiadnu zmienku o Rokforte.

Agatha Christie

Je celkom zaujímavé, že kráľovná detektívok a autorka svetových bestsellerov takmer strávila svoj život bez kníh, pretože ju matka nechcela naučiť čítať. To však mladému dievčaťu nezabránilo, aby v 8 rokoch dosiahla gramotnosť a o niekoľko desiatok rokov neskôr sa stala skutočnou hviezdou detektívnej literatúry.

Čo si prečítať:

Vražda v Orient Expresse

Možno jedno z najpopulárnejších dobrodružstiev obľúbeného belgického detektíva Hercula Poirota. Je pozoruhodné, že Agatha Christie cestovala Orient Expressom niekoľkokrát, a dokonca sa ocitla v situácii, ktorú neskôr v knihe opísala slovami: kvôli nepriaznivému počasiu sa vlak na nejaký čas zasekol na jednom úseku železnice.

Elizabeth Gilbertová

Od svojho vydania v roku 2006 sa jej spomienky “Eat Pray Love“ (Jedz, modli sa a miluj) stali obľúbenou knihou miliónov žien. Hoci bola Gilbertová už pred vydaním tejto knihy považovaná za pomerne slávnu autorku, „Eat Pray Love“ všetko zmenilo: obrovské predaje, zaradenie na zoznam najvplyvnejších ľudí na svete podľa denníku The Times a veľmi úspešná filmová adaptácia s Juliou Robertsovou v hlavnej role. Autorka sama pripúšťa, že za mnohé vďačí detskej knihe “Čarodej z krajiny Oz“, ktorá v nej prebudila lásku k literatúre.

Čo si prečítať:

Mesto dievčat

Najnovším románom Gilbertovej je výbušná zmes ľahkosti, mladosti a New Yorku štyridsiatych rokov. Ponoríme sa do bohémskeho života s večierkami, alkoholom a uvoľnenou morálkou. Z hlavnej postavy môžete mať samozrejme rôzne dojmy, ale jej vnútorná sila a odvaha na vás určite zapôsobia.

Charlotte Brontëová

Hoci sa Charlotte dožila len 38 rokov, jej život bol plný svetlých a výrazných okamihov: od neopätovanej lásky k ženatému učiteľovi po obrovský literárny úspech a zástupy fanúšikov na čele s kráľovnou Viktóriou. Okrem toho sa predpokladá, že Charlotte Brontëová vymyslela literárnu techniku detského rozprávača. Ako neskôr priznal sám Charles Dickens, požičal si tento nápad do svojho románu “David Copperfield“.

Čo si prečítať:

Jana Eyrová

Počas prvého vydania románu boli všetci, vrátane vydavateľov, presvedčení,že autorom je talentovaný gentleman menom Carrer Bell. Kniha sa rýchlo stala slávnou a získala mnoho pochvalných kritík - jednu napísal aj slávny spisovateľ William Thackeray, ktorému bolo venované druhé vydanie románu. Čaro Jany Eyrovej je samozrejme nielen v zápletke a postavách, ale aj v snahe uniknúť tradičným princípom viktoriánskeho románu. Najlepším spôsobom, ako sa presvedčiť, že kniha je stále aktuálna, je znovu si ju prečítať.

Elena Ferrante

Tejto talianskej autorke sa podarilo strhnúť na seba pozornosť celého sveta. A nejde o jej utajenie a anonymitu (média sa stále nevedia zhodnúť, kto sa pod pseudonymom Ferrante skrýva), ale o nesporný talent a zručnosť, s ktorýmiopisuje svoje postavy a rodný Neapol.

Čo si prečítať:

Geniálna priateľka

Pokiaľ dielo Eleny Ferrante nepoznáte, najlepšie je začať prvou časťou neapolských románov: pozoruhodným a poetickým príbehom o priateľstve dvoch úplne odlišných dievčat, ktoré sa odohráva v uliciach povojnového Neapola.

Margaret Atwoodová

Jedna z najvýznamnejších spisovateliek súčasnosti a dvojnásobná laureátka Man Bookerovej ceny (2000 a 2019) sa narodila v Kanade v rodine vedcov. Možno práve preto, že Margaret prežila detstvo plné dobrodružstiev a cestovania, objavila svoj spisovateľský talent pomerne skoro. Atwoodová úspešne tvorí texty rôznych žánrov: sci-fi, detskú literatúru, literatúru faktu, poéziu, eseje. V roku 2016 dokonca vydala vlastný komiks!

Čo si prečítať:

Príbeh služobníčky

Tento dystopický román vyšiel v roku 1985 a stal sa doslova kultovým: je ovenčený niekoľkými cenami, dočkal sa uznania od kritikov aj čitateľov. Príbeh znovu získal na popularite vďaka veľmi úspešnej televíznej adaptácii z roku 2017. Ak ste tento seriál videli, aj tak vám odporúčame objaviť čaro knižnej predlohy, ktorej autorkou je práveMargaret Atwoodová.

Donna Tarttová

K veľkej ľútosti obdivovateľov diela Donny Tarttovej napísala táto autorka zatiaľ iba tri romány, pričom za posledný z nich získala Pulitzerovu cenu. Na rozdiel od mnohých kolegov z brandže, Tarttovú na verejnosti moc nevidieť: úspech a literárne ocenenia jej nebránia sústrediť sa na prácu a unikať pred okolitým svetom, ako jej obľúbená postava Peter Pan. Autorka sama pripúšťa, že kúsok Petra Pana sa skrýva v každom texte, ktorý napíše.

Čo si prečítať:

Stehlík

Je to nepochybne najúspešnejší román Donny Tarttovej, ktorý vás zasiahne kombináciou spletitosti a ľahkosti. Pokiaľ by sa vám zdalo, že Theove dobrodružstvá majú niečo spoločného s Oliverom Twistom, tak máte pravdu! Tarttová opakovane označila Dickensa za svojho obľúbeného spisovateľa, ktorého práca na ňu mala silný vplyv. Pokiaľ ste si doteraz nestihli prečítať svetový hit“Stehlík“, je čas to napraviť.

späť
Aa HD