Najlepšie milostné páry v literatúre: Romantic Awards 2021 od PocketBook

10. februára 2021

V predvečer dňa svätého Valentína k nám láska začína prichádzať zo všetkých strán: vidíme ju vo filmoch, reklamách, obchodoch a samozrejme, čítame o nej v knihách! A to v tých najrôznejších žánroch: od klasických majstrovských diel o večných hodnotách až po romány o fantazijných svetoch alebo detektívky. A samozrejme, aj láska sa týchto románoch opisuje rôznym štýlom.

Preto sme sa rozhodli vytvoriť ocenenie Romantic Awards 2021 od PocketBook, ktoré rozdeľuje naše obľúbené milostné páry na niekoľko kategórií, aby Romeo a Júlia nesúťažili s Bellou a Edwardom. Zoznámte sa s našimi trojicami víťazov ocenenia Romantic Awards 2021 spoločnosti PocketBook v rôznych žánroch!

Klasická literatúra

Č. 1 „Romeo a Júlia“ – Romeo a Júlia

Áno, znie to už trochu otrepane, ale ako by sa dal zostaviť nejaký rebríček lásky bez tejto tragickej dvojice? Aj po niekoľkých storočiach zostáva táto Shakespearova klasika symbolom čistej a krásnej lásky, ktorá, žiaľ, prehrala nerovný boj s realitou.

Č. 2 „Láska v čase cholery“ – Florentino a Fermina

Väčšina Márquezových diel je preniknutá poéziou a romantikou Latinskej Ameriky, ale príbeh lásky Florentina Arizu ku krásnej Fermine je z nich najpôsobivejší. Pri čítaní tohto majstrovského diela budú aj notorickí skeptici prežívať s hlavnými hrdinami všetky vzostupy a pády.

Č. 3 „Veľký Gatsby“ – Jay a Daisy

Jeden z najvýznamnejších románov 20. storočia a jeden z najpozoruhodnejších milostných príbehov v literatúre sa proste musel dostať do nášho rebríčka. Hoci od prvého vydania tejto knihy uplynulo už takmer sto rokov, city Jaya Gatsbyho k Daisy stále inšpirujú ďalšie a ďalšie generácie čitateľov.

Dystopia

Č. 1 „1984“ – Winston a Júlia

Láska v čase tyranie a úplnej kontroly každého kroku obyčajného človeka sa zdá byť niečo nereálne. A taký bol aj vzťah medzi Winstonom a Júliou: nereálny a vopred odsúdený na neúspech. Ale kto povedal, že bol preto menej krásny?

Č. 2 „Neopúšťaj ma“ – Kathy a Tommy

Svet, ktorý vytvoril laureát Nobelovej ceny Kazuo Ishiguro, sa dá sotva nazvať klasickou dystopiou. Vnímame ho očami ľudských klonov, ktorých vychovávajú na to, aby sa v pravý čas stali darcami orgánov. Ale príklad Kathy a Tommyho ukazuje, že klony sú len obyčajní ľudia, ktorí dokážu prežívať všetky emócie vrátane lásky...

Č. 3 „Hry o život“ – Katniss a Peeta

Príbeh vzťahu Katniss a Peetu sa dá sotva nazvať obvyklým príbehom lásky: pri svojej účasti v smrteľných bitkách a zvrhnutí diktatúry títo hrdinovia často jednoducho nemajú dosť času na romantiku. Je však úžasné sledovať vývoj ich citov na stránkach románov.

Moderný román

Č. 1 „Normálni ľudia“ – Connell a Marianne

Mladú spistovateľku Sally Rooney už teraz nazývajú Salingerom 21. storočia: jej postavy sú čitateľom také blízke, že v ich konaní a slovách môžu ľahko spoznať samých seba alebo svojich priateľov. Román o Marianne a Connellovi je príbehom lásky mileniánov, ktorí sú veľmi neistí a nevedia, ako sa vysporiadať s týmto svetom a svojimi pocitmi.

Č. 2 „Osamelosť v sieti“ – Jakub a nemenovaná žena

Podstata Wisniewskeho kultového románu je dokonale vyjadrená v jeho názve. Táto kniha v skutočnosti rozpráva o tom, aké ťažké je nájsť lásku v našom bláznivom svete. A tiež, aké ťažké je udržať si ju. Korešpondenčný vzťah medzi Jakubom a jeho milovanou, ktorý sa vyvíja na internete, je dokonalým príbehom lásky v digitálnom veku.

Č. 3 „Denník Bridget Jonesovej“ – Bridget a Mark

Dalo by sa dlho polemizovať o tom, ako sa postavy Bridget a Marka podobajú svojim prototypom z nesmrteľnej klasiky Jane Austen. Ale nedá sa poprieť, že tento zábavný a romantický príbeh fascinuje od prvej strany.

Fantasy

Č. 1 „Harry Potter“ – Ron a Hermiona

Nechceme uraziť Harryho a Ginny, ale hlavným milostným párom v Rowlingovej ságe sú nepochybne Ron a Hermiona. Na stránkach všetkých siedmich kníh sme sledovali, ako sa ich vzťah vyvíja a dozrieva, až kým sme sa konečne nedostali k dlho očakávanému happyendu. Ktorý, mimochodom, dokáže zatieniť aj epickú konečnú bitku s Voldemortom.

Č. 2 „Súmrak“ – Edward a Bella

„Koho si Bella nakoniec vyberie: Edwarda alebo Jacoba?“ Snáď žiadna fantasy sága sa nemôže pochváliť takým živým milostným trojuholníkom ako romány Stephenie Meyer. Vďaka tomu sa Bella a Edward stali jednou z najobľúbenejších dvojíc nielen v modernej literatúre, ale aj v popkultúre vo všeobecnosti.

Č. 3 „Zaklínač“ – Geralt a Yennefer

Dokážete si predstaviť vhodnejšiu dvojicu ako je lovec netvorov a mocná čarodejnica? Samozrejme, Geralt a Yennefer musia poraziť mnoho démonov: reálnych aj osobných, ale vďaka tomu je ich láska ešte pôsobivejšia.

Detektívky

Č. 1 „Poštár vždy zvoní dvakrát“ – Frank a Cora

Láska môže ľudí dotlačiť k zvláštnym (a niekedy aj hrozným) rozhodnutiam. História vzťahu medzi sezónnym pracovníkom Frankom a manželkou majiteľa reštaurácie, Cory, je toho jasným dôkazom.

Č. 2 „Rebecca“ – dvojica de Winter

Keď mladé dievča prijalo žiadosť o ruku od bohatého vdovca Maximiliana, ani len netušilo, aké nebezpečenstvá na ňu v rodinnom sídle číhajú. Ale napriek všetkým nebezpečenstvám hrdinka naďalej miluje svojho manžela a úprimne sníva o šťastnom živote, ktorý by začali úplne od nuly.

Č. 3 „Škandál v Čechách“ – Sherlock a Irene

Geniálny detektív nemal čas na romantické city k žene, ale keby to bolo možné, tak tou ženou by sa nepochybne stala Irene Adlerová – brilantná podvodníčka, ktorá prekabátila aj samotného Sherlock Holmesa!

späť
Aa HD